dissabte, 19 de febrer del 2011

Metàfora taurina de Felip Puig


Felip Puig és com un brau santferminaire rabiüt i un pèl desorientat. En un encierro dels Sanfermines sortiria espitat dels corralillos abans que engeguessin el coet i obrissin la portella. Una cosa així ha fet en l'afer Xavier Crespo, publicitant-lo com a Secretari de Seguretat a destemps o sense el vist-i-plau de Mas. El coeter major Artur Mas decideix suspendre l'encierro, Crespo es queda al corralillo com a Secretari in pectore i el miura Felip Puig haurà de fer el recorregut de l'encierro tot sol.

Pujant la costa de Santo Domingo el toro conseller envesteix els mozos desprevinguts que encara cantaven A San Fermín pedimos amb un diari enrotllat a la mà, i els dóna una lliçó pràctica de dispersió de contaminants. Entre els ferits per contusions, el mozo Lluís Recoder, que havia anat a pregar al sant patró per un canvi radical de condicions atmosfèriques a Barcelona.

Sense mirar mai enrera, el brau solitari enfila el carrer Mercaderes. Inevitablement i aparatosa, derrapa al revolt de Mercaderes amb Estafeta, s'estampa contra una tanca anticiclònica i queda estabornit durant unes hores. (És el temps que Puig estigué desaparegut quan es va inaugurar la velocitat variable de 80 km/h fixos). El diestro Quico Homs passava casualment per allà i el reanima. El bou conseller es refà.

Pujant per Estafeta el brau es regira i fereix greument un turista mexicà que havia anat a veure l'autèntica Pamplonada. Realment era el director tripartit del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez. La víctima va ser ràpidament evacuada del lloc a instàncies del govern de la Generalitat, amb la intervenció de mitja dotzena de municipals i guàrdies forals i personal de la Creu Roja navarresa. Immediatament un tal Oriol Puig salta d'entre el públic al bell mig del carrer Estafeta i es posa a córrer panteixant al costat del brau (sempre una mica per darrera de les banyes, per una qüestió d'elemental prudència).

Arribant al tram de Telefónica el miura dóna mitja volta i envesteix els mansos que venien tancant l'encierro. Quan els pastores s'acosten amb aquelles vergues Puig els fa fugir a 100 km/h cap als corralillos, no sense abans donar-los una lliçó de microeconomia del trànsit i deixar-ne un de ferit por asta de toro.

Arribant a la plaça de toros lamenta que no s'hagi format un montón de gent per envestir en el callejón d'entrada. Irromp triomfal a la plaça, que troba sorprenentment buida. Només una mica perplex, s'asseu al mig de l'arena, encèn un puro, s'imagina al volant d'un Ferrari Testarossa per les curves del Garraf a 130 km/h i sospira: ah!, quantes coses ha d'aprendre encara tota aquesta quitxalla!

2 comentaris:

  1. La caiguda del bòlid i la llum verda (ho acabo de llegir a l'"Ara"), no serà cosa d'en Puig?
    Semàfors en verd a tot Catalunya!!!

    ResponElimina
  2. El meteorit deu ser una prova d'abolició absoluta de límits de velocitat... Semàfors verds a tot Catalunya :D Nova mesura anticontaminant!

    A Mallorca diríem que al Puig li agrada fer de Pere Mateu, que vol dir, segon l'Alcover-Moll (DCVB):
    Fer de Pere Mateu: obrar o intervenir en una empresa o assumpte presumptuosament, amb pretensions de dirigir, sense estar-hi capacitat o sense tenir-ne atribucions. (Mall., Men.).

    No del tot exacte. Però vaja, va tan "sobrat" el Puig, se li queda tan "petit" el càrrec... És un diamant en brut per al Polònia.

    ResponElimina