dissabte, 12 de febrer del 2011

Wikileaks i el petroli saudita

The Guardian ha fet públics uns cables diplomàtics dels EUA advertint que les reserves de petroli d'Aràbia Saudita podrien estar sobreestimades en un 40%. Això és important, perquè el regne saudita és el primer exportador mundial i ha tingut un paper fonamental en determinar la producció petroliera de l'OPEP i, en conseqüència el preu del barril de petroli. El primer cable és del 2007, tramès pel cònsol dels EUA a Riad i respon a informacions d'un executiu de l'empresa nacional petroliera saudita.

Aquesta notícia d'ara, però, és novetat? Fins i tot, era realment un secret el 2007? Com ha passat amb altres revelacions de Wikileaks, fets comprovats o raonablement assumits per la comunitat internacional o pels experts del sector es presenten com a gran exclusiva periodística. El 2007, un report de l'Energy Watch Group (EWG) ja tenia assumit aquest fet. Mentre la base de dades IHS Energy donava unes reserves saudites de 286 miliards de barrils, EWG ho reduïa a 181 miliards. Però recollien estimacions més dures que les deixaven en només 130 miliards de barrils. La sobreestimació de les reserves saudites i de l'Orient Mitjà és general i respon, almenys en part, al fet que les quotes de l'OPEP es reparteixen en funció de les reserves de cada país, la qual cosa ha portat històricament a la sobreestimació de les reserves dels països de l'OPEP, la majoria de l'Orient Mitjà.

La sobrevaloració de les reserves, unida al declivi dels principals jaciments del món i al creixement econòmic a Àsia, porta a una situació en què els països productors sembla que ja no són capaços de respondre a la demanda potencial i ja no poden, com feien fins fa pocs anys, regular el preu del barril tot ajustant la producció (swing production). La inestabilitat a la regió tampoc ajuda a augmentar la capacitat de producció. Probablement vam entrar en aquesta situació just abans de la crisi actual, i la volatilitat de preus que només s'ha vist amortida per la moderació de la demanda deguda a la recessió actual. En la mesura que la recuperació econòmica avanci a Àsia, a Nord-Amèrica i a Europa el fenomen probablement s'accentuarà. Aviat ho sabrem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada