dijous, 24 de febrer del 2011

Zapata contra Zapata

L'altre dia esmentava un atac mortal contra dos funcionaris dels Estats Units a Mèxic. Eren personal desarmat de l'agència de duanes i immigració (Immigration and Customs Enforcement, ICE) destinats a Mèxic, i segons algunes informacions venien d'una reunió de treball amb funcionaris de l'Acadèmia de la Policia Federal mexicana. Un dels dos agents va morir i l'altre va quedar ferit greu i va ser repatriat en condicions estables.

Com es deia el ciutadà dels Estats Units, agent especial de l'ICE, assassinat? Jaime Zapata, un fill de la ciutat de Brownsville, població fronterera a la riba del Río Bravo i veïna de la mexicana Matamoros (mapa). (Algú de Matamoros em va ensenyar una endevinalla: ¿Qué es lo más bonito de Matamoros? Resposta: Brownsville). Brownsville té un 92,3% de població hispana o llatina, presumiblement d'origen mexicà.

En una setmana l'exèrcit mexicà han detingut els presumptes assassins de l'agent nord-americà (eficàcia poc habitual). ¿Com es diu el cap de l'escamot de sicaris mexicans que va assassinar Jaime Zapata? Julián Zapata. Alias? "El Piolín", una pinzellada més de la banalitat del mal.

Vegeu l'obituari de Jaime Zapata, amb una bonica galeria de fotos de la seva família i amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada