dijous, 10 de març del 2011

Plàtans de no-Canàries

En general m'agraden més les bananes centre i sud-americanes que les de Canàries. Fa molts anys que no en compro, de plàtans de Canàries, si no és perquè faci molts dies que no n'hi hagi dels americans.

Per als meus pares, per a la nostra dona de fer feines i per a molta altra gent que ja té una edat això és anatema! Estic convençut que les successives campanyes xenobananofòbiques de fa anys i dècades van calar tan profundament en l'ànima espanyola, inclosa l'ànima catalanoespanyola, que hi ha un triple convenciment: a) els de Canàries són més bons, b) els de Canàries són nostrats, i c) quina ocurrència pretendre preferir les bananes als plàtans (fent una falsa distinció terminològica que algú es degué inventar).

Us deixo amb un anunci de Plátanos de Canarias de l'any 92. De la Quadra Salcedo, Lola Flores, Pedro Almodóvar, una Miss Espanya i Arguiñano: un vídeo tan concentrat com una pastilla d'Starlux.



Finalment, sobre la distinció entre banana i plàtan, segons el Diccionari de l'Enciclopèdia són sinònims, i com a tals els he fet servir. Gabriel Bibiloni considera que plàtan no s'hauria de dir,(1 i 2), però això ja són figues d'un altre paner.

2 comentaris:

  1. Després, hi ha la meravella d'aquells petitonets; a vegades en trobo per aquí en alguna parada. A Sudamèrica en diuen "guineos", però no ho he trobat al diccionari.

    ResponElimina
  2. Aquests els he tastat alguna vegada, però no recordo cap emoció indescriptible. Es pot dir que no en comprem mai...

    ResponElimina