dilluns, 14 de juny del 2010

Testimoni de la Guerra Cristera

A San Luis de la Paz (Guanajuato) conec una senyora d'uns vuitanta anys que, a més de ser una gran contadora d'històries que explica en un espanyol deliciós, té una casa que és un autèntic museu del fervor catòlic de Guanajuato. Ella mateixa n'és un museu vivent.

Durant l'enfrontament entre el president Plutarco Elías Calles i l'Església catòlica, aquesta va decretar el 1926 la suspensió del culte a tot el país, és a dir, de tots els actes religiosos (misses, baptismes, matrimonis, etc), situació que va durar uns tres anys, durant els quals es va desenvolupar la Guerra Cristera, que va costar desenes de milers de morts. Aquest cartell guadalupà, encara penjat a la sala de la senyora (per l'edat d'ella, el devia heretar dels seus pares), celebra el retorn del culte:

31 de julio de 1926 - 21 de junio de 1929
Recuerdo de la Feliz Reanudación de Cultos en Nuestra Patria

NON FECIT TALITER OMNI NATIONI

El cartell porta la foto i la signatura de Pius XI (papa de 1922 a 1939, el primer papa en beneir la sublevació militar del 1936 a Espanya). La frase en llatí és un fragment d'un salm, convertit en lema guadalupà pel papa Benet XIV el 1754.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada