dimarts, 7 de desembre del 2010

Conceptes erronis sobre la Immaculada Concepció

Hi ha la creença popular que el dia de la Puríssima celebrem que Jesús va ser concebut per la Mare de Déu al seu ventre, sense màcula ni pecat i per obra de l'Esperit Sant. Avui mateix, a l'espai de Quim Monzó a RAC1 llegien la queixa d'una oient, que deia que com era possible que encara se celebrés això. Ni Monzó ni Jordi Basté s'han adonat de l'error de l'oient.

Bé, algú ho hauria de dir al Telenotícies d'una vegada per totes (entre les explicacions del Ramadà i la Festa del Xai, per exemple). El dia de la Puríssima se celebra que:

...Maria, en virtut de la gràcia preventiva de Crist, fou preservada del pecat original des de l'instant que fou concebuda. (De l'Enciclopèdia Catalana).

L'encíclica de Pius XI Pius IX proclamant el dogma la podeu llegir aquí en anglès. La declaració del dogma diu, específicament:

We declare, pronounce, and define that the doctrine which holds that the most Blessed Virgin Mary, in the first instance of her conception, by a singular grace and privilege granted by Almighty God, in view of the merits of Jesus Christ, the Savior of the human race, was preserved free from all stain of original sin, is a doctrine revealed by God and therefore to be believed firmly and constantly by all the faithful.

En fi, queda dit. D'altra banda, aquest escrit es podria titular, en anglès, A common misconception on the Immaculate Conception of Mary, que té certa gràcia. Jo crec, però, que aquesta misconception, la tenen només persones erudites. El comú de la gent comença a pensar que la Puríssima és, simplement, una espècie de Sant Esteve del dia de la Constitució Espanyola.

2 comentaris:

  1. En el mateix telenotícies hipotètic, entre les explicacions del Ramadà i la Festa del Sacrifici (que tant s'hi val corder que moltó) i la notícia que ambdues celebracions són festa oficial i laboral a Ceuta i Melilla per fi, podrien incloure que la Immaculada Concepció és una creença islàmica dotze segles abans, si fa no fa, que Pius IX en fera un dogma catòlic. En acabant, podríem anar-nos tots juntets de la maneta a menjar bameh amb huitlacoche, una possibilitat tan hipotètica com el telenotícies del qual parlem però perfectament possible, gràcies a la polisèmia ininterrompuda de la realitat.

    ResponElimina
  2. Ep, ara que dius Pius IX veig que era IX i no XI. Dec tenir dislèxia "numeroromànica". Ho corregiré.

    El meu coneixement (i el meu interès) per aquest tema no havia arribat al punt de saber del seu "pas" per l'Islam o, fins i tot, d'un possible origen islàmic. En tot cas, la creença en la IC dins el cristianisme és molts segles més antiga que la declaració de Pius IX (això ho tenia clar).

    El terme erudit, amb cometes o sense, es queda realment curt amb tu: haurem d'inventar una nova categoria. Gràcies per l'enllaç en hebreu, però no en sé ni un borrall. Tot i així he vist que la pàgina està dedicada a l'Abelmoschus esculentus. El Sr. Google m'ha dit a l'orella que el bahme (o okra) amb huitlacoche, d'alguna manera, t'interessa força. M'agrada el huitlacoche, tot i que jo solc dir cuitlacoche la forma més etimològica. Les dues formes tenen el mateix gust.

    ResponElimina