divendres, 17 de juny del 2011

Sionisme català

Federalisme, autonomisme, independentisme, jacobinisme, deucentisme (deucentisme!), indignació: ideologies periclitades, algunes abans de néixer. 

No ho digueu a ningú, però estic desenvolupant un nou paradigma que revolucionarà la política catalana i ens farà sortir del cul-de-sac i atzucac en què ens trobem: serà el sionisme català. No em copieu la idea. Seguiré informant (o no).

13 comentaris:

  1. brutal que tinguis un comentari de Jesús!

    només puc dir: per fi un poc de sensatesa enmig de tanta queixa, todà rabà.

    ResponElimina
  2. Jesús, la resposta a la teva pregunta forma part de la meva fórmula secreta... En tot cas, apreciaria molt que fessis servir la primera persona del plural: el projecte estarà obert a tota la diàspora, inclosos sefardites (i moriscos) valencians.

    ResponElimina
  3. Trena, el que és brutal és que tingui un comentari, a seques. Bé, el Jesús no es prodiga gaire últimament, però ha comentat unes quantes vegades, als meus blogs.

    De res, Trena. Com a primera seguidora, et demano un consell. Com a pare i think tank unipersonal del sionisme català, hauria d'aprendre hebreu?

    ResponElimina
  4. És que un servidor té una vocació decidida i inevitable per la tercera persona del singular. No és que vullga, és que sóc veí de Madrid i fill de la ciutat, de mon pare castellà i de ma mare aragonesa; de doble nacionalitat professional francesa (de París, més concretament) amb vocació mexicana. I de jueu, ni un borrall. Ni de valencià tampoc. Jo entenc que en català no es té costum d'escoltar la segona del plural escrivint en català (i avalenciant, encara menys) però, xe, és una llengua com una altra, que s'aprén i tal, i a mi ja em va bé seguir sent un foraster i prou.
    M'has deixat encuriosit, però. Pel Rosselló.

    ResponElimina
  5. Jesús, m'ha agradat trobar alguns detalls nous de les teves arrels en aquestes línies. Tenia assumit que eres un valencià amb arrels familiars possiblement castellanoparlants (de fet, havia llegit alguna cosa teva referent a les arrels aragoneses). Pel que fa al nosaltres, no és el primer cop que en parlem. Comparteixo part de la teva aversió als nosaltres. Però el món és ple de nosaltres, i jo mateix pertanyo a uns quants, i en necessitaria algun més.

    ResponElimina
  6. Geoc... m'ha agradat que Jesús respongui a la crida sionistocatalana que has fet. Ho he trobat senzillament perfecte.
    Quant al tema de la llengua, no et negaré que seria infinitament millor que l'aprenguessis, de fet, jo creia que ja el parlaves l'hebreu (però t'agrairé que segueixis escrivint en català, perquè jo d'hebreu només sé quatre paraules).
    I posats a fer, si no n'ets, també t'hauries de convertir al judaisme, no?
    shabbat sahlom!

    ResponElimina
  7. Gràcies, Trena, pels consells. El tema religiós se'm fa més costerut...

    ResponElimina
  8. ho entenc... potser amb ser sionista ja fem :)

    ResponElimina
  9. No sé com s'ho farà Geococcyx amb el sionisme català però el sionisme de tota la vida de Déu es formulava deixant ben claret que «on comença el sionisme, acaba el judaisme» (במקום שבו מתחילה הציונות נגמרת היהדות) en la formulació famosa de Haim Hazaz (חיים הזז) que sembla tornar a ser motiu de discussió ara com ara.
    Per altra banda –o per la mateixa– en el sionisme casolà que circula més a sovint per esta península, es gasta un hebreu molt mitjanet (César Vidal Manzanares, a tall d'exemple) o directament inexistent (la Pilar Rahola, posem per cas). Així que el sionisme d'ací ha d'anar per un altre costat. Ja ens dirà Geococcyx què passa amb el sionisme català. Integrar els moriscos valencians en la formulació serà cosa de vore.

    ResponElimina
  10. (Comentari per a altres lectors: un servidor no fa servir"sionista" com a insult).

    Bé, em sembla que l'últim que puc fer jo és discutir de sionisme, de judaïsme i de la llengua hebrea & related topics amb en Jesús (vaja nom, per parlar de tot això, per cert ;), perquè seria com si la unió esportiva del meu carrer jugués una "cascarita" amb el Barça. Tampoc seria qüestió que jo allargués massa l'analogia pel costat jueu, perquè no era la intenció i seria forçar la màquina.

    En tot cas, l'estat català que propugna el pare del sionisme català (un forma modesta de referir-me a mi mateix) és laic.

    ResponElimina
  11. ai caram! ara aprendré un munt de coses! a més a joc amb el meu nas, tot un descans :)

    ResponElimina
  12. És tot un món en naixement (o no). Prepara't, per si de cas...

    ResponElimina