diumenge, 1 d’agost de 2010

Tragèdia a la Huasteca

El 28 de juliol a la nit va ser notícia a la televisió de San Luis Potosí la desaparició de quatre estudiants catalans arrossegats pel corrent del riu a la regió huasteca de l'estat (la Huasteca Postosina). El 29 al matí els diaris de San Luis també en parlaven, i a la nit la TV3 se'n feia ressò. Terrible, tràgica notícia, amb tot el que hem sabut després. A hores d'ara (01/08/2010 22:11 CET), s'han trobat dos cadàvers, un ja identificat.

Comento tot seguit alguns detalls que potser no s'han aclarit o comentat de la notícia.

Quina ruta van fer els joves catalans?
Pel que s'ha dit, els joves van sortir del poblet d'El Naranjito (un ejido: terrenys comunals resultants del repartiment de la Revolució Mexicana) amb una camioneta amb un guia fins al riu Gallinas, bastant a prop de la cascada. A la imatge següent del Google Earth hi he afegit la ruta terrestre que probablement van seguir (línia groga de punts): l'únic camí visible que porta d'El Naranjito al riu Gallinas. Allà van pujar a una barca (entenc que de rems) amb un barquer, per a travessar el riu i es va produir la tragèdia.

No sé si cal dir que els joves que no van poder sortir de l'aigua van ser arrossegats cap a la cascada de Tamul, i que aquest és el curs que devien seguir els dos cossos que ja han trobat a quilòmetres riu avall de la cascada, al riu Tampaón. Sobre la imatge del Google Earth he representat amb fletxes blaves la direcció de flux de cadascun dels tres rius que s'embranquen al lloc de la cascada, per a deixar clar com és aquest embrancament. Tal com es veu, el riu Santa María i el Tampaón han excavat una gorja corba, sobre la qual descarrega el riu Gallinas. Aquí l'enllaç al Google Maps.

Llanxes i llanxes...
Al 3/24 es comentava el primer dia que anaven en una llanxa pel riu Tanchachín, prop de la cascada de Tamul. Als diaris locals es parlava de lancha, que els periodistes catalans devien traduir per llanxa. Els catalans tendim a pensar que llanxa és una embarcació dotada de motor i bastant ràpida. Però a Mèxic no és necessariament així: d'un bot de rems, sense motor, se'n diu lancha. De fet, en la navegació turística fluvial entorn de la cascada de Tamul es fan servir habitualment lanchas de rems, on s'hi encabeixen uns quants turistes. Aquí en podeu veure unes quantes. Uns amics mallorquins i catalans que ens van visitar fa uns anys a Mèxic anaren precisament a la cascada de Tamul, van contractar una llanxa amb un guia, i es van emportar la sorpresa que la llanxa era un bot a rems. Vegeu aquest vídeo de gent remuntant el riu Tampaón en una lancha de rems, cap al peu de la cascada: són unes aigües tranquil·les quan no hi ha crescuda (tanmateix, no va ser en aquest riu on navegaven els joves accidentats). Al final del vídeo es veu la cascada.Embolic de rius
Riu Tanchachín, riu Gallinas, riu Tampaón, riu Santa María? La cascada de Tamul és ben curiosa, perquè no és un salt en el curs d'un únic riu, sinó que es produeix quan el riu Gallinas descarrega sobre el riu Santa María. És a dir, el riu Gallinas és un afluent del Santa María, però s'embranca amb aquest riu des d'un nivell molt superior, a través d'una cascada de 105 m. De la cascada en avall, el riu resultant rep el nom de Tampaón. I el riu Tanchachín? Sembla que és un altre nom que donen a aquell tram del riu Tampaón, el que corre riu avall de la cascada, per la proximitat del poble de Tanchachín.

Esforç important de cerca
Pel que han dit a les notícies, em sembla que les autoritats mexicanes i els veïns han fet un esforç important en la cerca de les víctimes, tenint en compte la situació del país i d'aquella regió.

Precuacions
Als familiars de les víctimes que vagin aquests dies al lloc els recomanaria que prenguin precaucions, perquè a la Huasteca Potosina hi ha hagut els últims mesos un augment significatiu de la delinqüència deguda al crim organitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada