dimarts, 13 de setembre del 2011

Rentadors

Amb les persones que em visiten a Mallorca a l'estiu solem anar a veure alguns rentadors tradicionals, com els de Randa, Biniaraix o Valldemossa. Tenen l'encant de les relíquies d'un altre temps, com aquest de Biniaraix.
Bé, a Mèxic vaig trobar uns rentadors "en actiu", de formigó, als afores d'un poble, amb la roba rentada estesa assecant-se al sol. L'aigua hi arriba directament d'un embassament i és força tèrbola.
És un poble fundat a finals del segle XVI amb indis nòmades de la regió i, sobretot, amb indis tlaxcalteques, sedentaris i aliats dels espanyols, que van ser portats a diferents llocs del centre i nord de Mèxic per colonitzar el territori i fer sedentaris els indígenes nòmades. Avui dia, de 50.000 habitants que té el municipi, només una vuitantena són indígenes.

2 comentaris:

  1. Només conec el de Biniaraix i és una delícia.Venien ganes de remullar-s´hi una mica.

    ResponElimina
  2. Sí, una delícia, i no tots els visitants arriben fins a Biniaraix. La propera vegada arriba fins a Randa i visita el rentador (a mi m'agrada més, potser per qüstions personals). Pots aprofitar per pujar a veure l'ermita de Sant Honorat i el Santuari de Cura.

    ResponElimina