diumenge, 20 de juny del 2010

Temps d'albercocs, coca d'albercoc

És temps d'albercocs. De fet, fa vuit dies era Sant Antoni dels Albercocs, que és el nom popular a Mallorca de Sant Antoni de Pàdua. Els Tonis, a Mallorca, són ases o albercocs, segons quin sigui el sant de referència al batejar-los (Sant Antoni dels Ases, 17 de gener, o dels Albercocs, 13 de juny). Un albercoc és, també, un bajà (d'aquí, bajanada), un poc-seny o un irreflexiu, segons el DCVB. Preguntar-li a un Toni "tu què ets, ase o albercoc?" no deixa de tenir la seva gràcia.

Aquests dies són un bon moment per a fer una coca d'albercoc. En vaig fer un intent amb mangos, no del tot reeixit, a Mèxic, i des de llavors crec que no ho havia tornat a provar, entre altres coses pèrquè mai trobava chabacanos a la fruiteria, que és com els anomenen allà. Fins avui, de bon matí, que n'he fet una amb el suport telefònic de ma mare. Molt bona, una mica socarraeta per sota, per dir-ho d'alguna manera, però molt bona.

RECEPTA DE COCA D'ALBERCOC
És la recepta de la meva mare, no una recepta "canònica".

Ingredients
12-15 albercocs, preferentment madurs
250 g de farina
150 g de sucre
1 tassa d'oli (la mesura seria una tassa de cafè)
1 tassa d'aigua
2 ous ben batuts
Una mica de margarina
1
1/2 cullerades soperes de llevat artificial (per exemple, Royal)

Preparació
Es tallen els albercocs per la meitat, s'espinyolen i s'esclafen una mica amb els dits. Es prepara la pasta amb les quantitats indicades de farina, sucre, llevat (homegeneïtzeu aquests tres ingredients abans d'afegir-hi la resta), l'oli, l'aigua i els dos ous batuts, i s'homogeneïtza amb una cullera. Quedarà una pasta clara, tirant a líquida.

S'encén el forn i es programa a 200ºC.

S'unta un motlle baix o una safata del forn amb margarina. El motlle untat s'enfarina ben enfarinat, fent córrer la farina per dins el motlle i llençant-ne l'excés. Això és per a evitar que la coca s'enganxi al motlle. Es buida la pasta dins el motlle i s'escampa fins a cobrir-ne el fons. S'hi col·loquen els mitjos albercos en rengles, per exemple 5x6 o 4x6. Es posa una cullerada de sucre a cada albercoc (seria una cullerada de les de cafè amb llet) i s'enforna el motlle, deixant encès només el foc de sota. Hi ha qui en el moment d'enfornar baixa la temperatura a 180ºC.

El temps de cocció dependrà del forn, però amb 25-30 minuts la coca hauria de ser cuita. A mitja cocció es pot obrir el forn i posar una mica més de sucre a cada albercoc. Amb un escuradents es pot anar punxant la coca: si surt amb pasta enganxada és que encara no és cuita. Quan és cuita surt net. Els darrers cinc minuts es pot encendre el gratinador perquè la coca quedi una mica daurada per damunt.

Es treu la coca cuita del forn i es deixa refredar. Un cop freda es pot enfarinar amb una mica sucre glacé. Bon profit!

3 comentaris:

  1. i la recepta? Si ens dius que és molt bona i ens ensenyes la foto sense donar-nos la recepta és una maldat...

    ResponElimina
  2. Cap maldat. Si hi ha demanda, i tu ja ets prou demanda, hi haurà recepta! Dona'm temps perquè l'afegeixi al peu del mateix post. Tot i que un cuiner que la fa per primer cop no seria el més qualificat per a donar-ne la recepta...

    ResponElimina