diumenge, 26 de febrer del 2012

Melmelada de taronja

Per petició popular, la recepta, adaptada de la que em va passar la meva mare per telèfon.

Ingredients
3 kg de taronges sense pinyol
2,4 kg de sucre
(Naturalment, en podeu fer menys, mantenint la proporció)

Preparació
Pelem molt fines les taronges: els traiem només la pell de color taronja i la posem a part, deixant la pell blanca. Aquesta la pelem després i la llençem: les taronges han de quedar ben netes d'aquesta pellofa blanca. Amb un ganivet o amb una picadora tallem petites les peles de color taronja i les bullim dues vegades 15 minuts (en 250 mL d'aigua per cada kg de taronges) i llencem l'aigua cada vegada.

Dins una olla posem les taronges separades en grills o amb els grills tallats per la meitat. Hi afegim la pell taronja tallada i el sucre, i posem l'olla a un foc moderat o mínim fins que s'ha fos el sucre. Només s'ha de fondre: no s'ha de caramelitzar. Es posa al foc mínim (recomano el foc més petit de la cuina, posat al mínim) i s'espera que bulli. Quan ho fa, es deixa una hora bullint amb la tapadora de l'olla no ben assentada del tot, deixant una escletxa. Teòricament els grills es podrien arribar a desfer durant la cocció, però inicialment queden surant a l'olla. Recomano passar amb moderació la batedora per desfer els grells convenientment a la mida desitjada. No us passeu amb la batedora si no voleu fer un puré de taronges...

Acabada l'hora de bullir, i segons la reducció que hàgiu tingut per evaporació, podeu afegir-hi una mica d'aigua i agitar bé. En aquesta ocasió (3 kg de taronges) n'hi he afegit tan sols 100 mL (i segurament ni calia). Finalment, transferiu la melmelada encara calenta als pots de vidre que tindreu preparats i tapeu-los quan s'hagin refredat bastant.

 

5 comentaris:

  1. oooh... ara només falta la recepta... taronges, sucre i... alguna cosa més?

    ResponElimina
  2. ferpecte! Gràcies. Tinc un munt de taronges i mandarines que necessiten conservar-se!
    jo quan faig melmelada, quan tinc els pots plens fins al capdamunt, els tapo tot d'una, els dono la volta i espero que es refredin. Aleshores els poso a la nevera :)

    ResponElimina
  3. Sí, quan està calent i, per tant esterilitzat seria millor tapar, sempre que els pots aguantin després el buit que es forma en refredar. Jo, d'altra banda, confio que la concentració de sucre de gairebé el 50% ens n'asseguri la conservació. No els poso a la nevera ni tans sols quan els obro!

    ResponElimina