diumenge, 13 de març del 2011

Fukushima: "color de hormiga"

Les últimes notícies del reactor nuclear de Fukushima parlen de la possible fusió parcial dels nuclis dels reactors 1 i 3. Diu el NYT que també tenen greus problemes de refrigeració a tres reactors més. Com dirien a Mèxic, això es posa color de hormiga...

Tants anys de sentir parlar de reactors nuclears a prova de míssils, d'edificis que poden bolcar però no esfondrar-se en cas de terratrèmol, de sentir a dir que només en un règim com el soviètic (i, a més, perquè era un règim en descomposició) es podia produir un accident com el de Txernòbil... Ara resulta que al Japó democràtic, hipertecnògic, i preparat "com ningú" per als terratrèmols podríem estar presenciant la fusió d'un o dos nuclis de reactors nuclears. Encara no s'ha arribat al nivell de gravetat de Txernòbil. De tota manera, meltdown a la vista?

Una pregunta innocent. Òbviament, l'aigua de mar és un refrigerant econòmic i accessible que fan servir moltes centrals tèrmiques i nuclears. Però, en una costa històricament afectada pels tsunamis, era raonable construir una central nuclear a la primera línia de costa?

Per llegir:
Breu però interessant article a la Wikipedia sobre la central nuclear de Fukushima. Sobre el reactor 1, el més afectat diu (les negretes, meves): Unit 1 is a 439 MW boiling water reactor (BWR3) constructed in July 1967. It commenced commercial electrical production on March 26, 1971, and was scheduled for shutdown in March, 2011. It was damaged during the 2011 Sendai earthquake and tsunami.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada