dimecres, 3 de novembre del 2010

Meravelles del Registro Civil Central d'Espanya

Avui ha arribat a casa una carta del Ministerio de Justicia/Registro Civil Central amb un contingut llargament esperat:

Por el presente ponemos en su conocimiento que ha sido practicada INSCRIPCIÓN DE NACIMIENTO, en este Registro Civil Central, correspondiente a [nom i cognoms de la Queralt], con domicilio en... [inclou un error ortogràfic en el nom de la ciutat catalana on vivim].

Això no tindria res de particular si no fos que fa més d'onze mesos que vaig iniciar el tràmit (el novembre de l'any passat, després de dues hores de cua al carrer a Madrid). Sense tenir cap notificació des d'aleshores, avui ha arribat aquest ofici i dues certificacions literals de la inscripció registral del naixement.

Això vol dir que durant aquest temps la Queralt era possiblement una estrangera indocumentada que podia presentar, això sí, el seu passaport mexicà (bé, només fins que ens el van robar al metro de Madrid) i unes actes de naixement mexicanes molt vistoses i amb la corresponent postil·la del Tractat de l'Haia, aquesta també llargament esperada l'any passat. Mentrestant, la Queralt no figurava al llibre de família, no he pogut sol·licitar una modificació de les retencions d'Hisenda per tenir-la al meu càrrec, i segurament hi ha altres inconvenients que no hem explorat, com què hauria passat sense llibre de família si haguéssim volgut portar la Queralt a una llar d'infants.

Españoles todos: si se us acudeix casar-vos o tenir fills fora d'Espanya sapigueu que haureu de bregar fins a la mort amb el Registro Civil Central, un organisme creat segurament quan a Espanya hi havia quatre estrangers i els espanyols no tenien fills a l'estranger, ni viatjaven (com l'Àngels Barceló, que es veu que no viatjava, i anant a Madrid se li van acabar les tonteries, oooh!). Ara el RCC és incapaç de fer a temps tota la feina que se li ha girat els últims anys. El País ja va informar que el RCC està saturat de feina:

2003: El Registro Civil Central se satura al duplicarse su trabajo por la inmigración
2004 (opinió d'un lector): Registro civil colapsado

La cosa empitjora. En fer la sol·licitud em van dir que trigarien sis mesos. Han estat onze mesos i mig.

2 comentaris:

  1. Un anglès casat (ja fa anys, però segur que tant li fa) amb una catalana, m'explicava els entrebancs burocràtics que va estar a punt de patir quan es volien casar aquí. En veure l'allau de paperassa que havien de col.leccionar, van canviar els plans; es van casar a Anglaterra, davant la indiferència amable dels buròcrates d'allà.
    Benvinguda la legalitat de la Queralt, tanmateix. Jo no vaig gaudir mai d'un llibre de família (els meus pares eren un matrimoni il.legal), i, de petita, em mosquejava, la cosa. Els nens no solen ser gens excèntrics.

    ResponElimina
  2. Aquest anglès, si resideix aquí i necessita un certificat de matrimoni l'haurà de demanar al RCC. Pero vaja, aquest tràmit es pot demanar per internet i crec que triga quinze dies.
    Ja havies comentat algun dia aquest tema del matrimoni il·legal, i sí, als primers anys 60 devia ser tot un problema.
    Tenir la partida de naixement ha estat "motiu de gran satisfacció" :-)

    ResponElimina