dimecres, 8 de juliol del 2015

Argot d'avaluació curricular

Bé, jo trobo que el terme avaluació curricular ja és argot, però aportem alguns termes o accepcions sorgits per generació espontània a les comissions d'avaluació curricular. 

Matricular. Els estudiants ja no es matriculen de les assignatures sinó que matriculen assignatures. El verb matricular ha deixat de ser pronominal per ser només un verb transitiu normal.

Curricular (verb). Quan un estudiant compleix les condicions per compensar una assignatura direm que l'estudiant curricula o ha curriculat. Normalment és un verb intransitiu, però diria que també l'he sentit com a transitiu (Ha curriculat la Física)

Curriculació. Acció de curricular. Per exemple: Amb això acabem la curriculació dels estudiants d'Enginyeria agroalimentaria.

dimecres, 1 de juliol del 2015

Glaceres que vedellen

Les glaceres de Groenlàndia i de l'Antàrtida descarreguen al mar. El front de la glacera, sovint amb una amplada de quilòmetres i profunditats de centenars de metres, avança lentament dins el mar i, cada cert temps, es trenca i se'n desprenen enormes blocs de gel, els icebergs. En anglès, aquest procés es denota d'una manera molt eficient amb un verb intransitiu: calve. Per exemple, Greenland glaciers calve freely all year round.

Però què vol dir calve? Un calf és un vedell (plural calves). I el verb calve vol dir, originàriament, parir un vedell. Figuradament, en l'imaginari angloparlant les glaceres "pareixen" quan deixen anar els icebergs. Segons els diccionaris, calve és intransitiu i, per tant, no podríem dir Greenland glaciers calve icebergs, però trobareu textos on ho diuen.

En català normalment es fa una frase transitiva del tipus Les glaceres de Groenlàndia desprenen icebergs o Els icebergs que es desprenen/se separen de les glaceres de Groenlàndia. Una manera intransitiva de dir-ho seria com ho he dit al començament de l'escrit: Les glaceres de Groenlàndia descarreguen lliurement tot l'any.

Curiosament, en català hi ha el verb vedellar, que vol dir "la vaca, parir", tot i que jo no ho he sentit en ma vida. També és intransitiu. El meu alien interior m'empeny a dir compulsivament Les glaceres de Groenlàndia vedellen lliurement tot l'any