diumenge, 18 de gener de 2015

El 2014, l'any més calent. O no.

El 16 de gener passat la NOAA va anunciar que el 2014 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres globals de temperatura (1880). La notícia ha corregut per les xarxes socials, i jo mateix l'he escampada fent aquest RT.

La temperatura mitjana de la superfície de la Terra el 2014 ha estat 0,69ºC més alta que la mitjana del segle XX. La diferència entre una temperatura donada i una altra de referència es diu anomalia tèrmica. L'anomalia del 2014 (0,69ºC), doncs, supera totes les anteriors des del 1880. La segueixen les del 2005 i el 2010, empatades a 0,65ºC, i, en quart lloc amb 0,63ºC la del 1998, any en què hi va haver un El Niño espectacular. D'altra banda és notable que en un any sense El Niño com el 2014 s'hagi superat el valor, al seu moment rècord, del 1998.

La mitjana del 2014, en resum, supera de 0,04ºC la mitjana del 2010. No s'ha parlat gaire de quina és la significació estadística de 0,69ºC enfront de 0,65ºC, és a dir, aquesta diferència de 0,04ºC és significativa? Això depèn de la incertesa associada als dos valors. Coneixem aquesta incertesa? Sí: la mateixa NOAA la dóna. L'anomalia tèrmica del 2014 ha estat de 0,69±0,09ºC, i del 2010 de 0,65±0,07ºC. Això són els intervals de confiança del 95%. Com es pot veure, l'amplitud de la incertesa de cada valor (~0,08ºC) és el doble de la diferència entre els dos valors! Amb aquesta incertesa és perfectament possible que la veritable temperatura mitjana del 2014 hagi estat, per exemple 0,66ºC i la del 2010 0,68ºC i, llavors, el 2010 hauria estat, per molt poc, més càlid que el 2014.

Tot plegat permet intuir que la diferència potser no és significativa. Ho és? Un altre cop, la mateixa NOAA ho ha estudiat. Mitjançant simulació de Monte-Carlo, han determinat que hi ha un 48% de probabilitat que el 2014 hagi estat l'any més càlid des del 1880, i un 52% que no ho hagi estat. Òbviament, aquest 52% correspon a la suma de probabilitats que l'any més càlid sigui un altre. Com que aquest 52% està força repartit, el 2014 és segurament l'any que, individualment, té una probabilitat més alta de ser el més càlid. Però aquest 48% indica que és lleugerament més probable que ho sigui un dels altres anys que "competeixen" amb ell.

En resum, i d'acord amb la NOAA, el 2014 podria ser el més càlid (48%) o no (52%) des del 1880. Per tant, no hauríem de fer tants escarafalls amb aquest rècord que supera l'anterior per només quatre centèsimes de grau!

Dades obtingudes de:
- NOAA National Climatic Data Center, State of the Climate: Global Analysis for Annual 2014, published online December 2014, retrieved on January 18, 2015 from http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2014/13.
- NOAA National Climatic Data Center, State of the Climate: Global Analysis for Annual 2010, published online December 2010, retrieved on January 18, 2015 from http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2010/13.
- NOAA National Climatic Data Center, State of the Climate: Global Analysis - Annual 2014 Calculating the Probability of Rankings for 2014, published online December 2014, retrieved on January 18, 2015 from http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2014/13/supplemental/page-1.