dimecres, 5 de desembre del 2012

La lonchera accidental

 
La meva filla s'emporta l'esmorzar dins una capsa de plàstic de Dora l'Exploradora, amb tapadora i tanca a pressió, que pot semblar una carmanyola tot i que no ho és. Ella i jo parlem català, però amb la seva mare parla castellà. Avui s'ha referit a la seva carmanyola com "la meva lonchera". Amb lonchera pronunciat luntʃérə. No, señores, la meva filla no es conforma amb dir bueno i pues, com el 99% d'infants i adults, ella ha de dir aventar, estar parat (dret) i lonchera. Per cert, la sobrassada té chile? 

Lonchera és el nom que donen els mexicans i segurament altres llatinoamericans a la carmanyola (o bossa) on porten el lonche, que ve de lunch, pero no és el dinar sinó un esmorzar o un berenar, o potser un dinar lleuger. Al Diccionario panhispánico de dudas: LONCHERA.

diumenge, 2 de desembre del 2012

Una altra peculiar versió d'Albert Elfa

Albert Elfa, informant de la petició dels palestins a l'ONU, feia fa uns dies una peculiar versió de la Resolució 181 de l'Assemblea General de les Nacions Unides (1947) que acordava la partició de Palestina:

La data d'avui és molt especial per als palestins. Un 29 de novembre de 1948 [sic] les Nacions Unides aprovaven la construcció de l'estat d'Israel. Des de llavors, palestins i israelinas han viscut guerres... (En aquest vídeo, minut 1:48).

Amb aquest relat d'Elfa podria semblar que el 1947 es va decidir crear només l'estat d'Israel, i que ara, després de 65 anys, l'ONU dóna un cert reconeixement als palestins, etc. Potser cal recordar que el 29-NOV-1947 les Nacions Unides aprovaven la partició (i la descolonització) de Palestina, llavors sota mandat britànic, per crear dos estats, un de majoria àrab i un de majoria jueva. Aquest es va dir Israel, i l'estat àrab (avui dirien "palestí") no es va crear perquè els àrabs de Palestina i de fora de Palestina no van acceptar la resolució de l'ONU, i van fer la guerra per esborrar del mapa el novíssim estat d'Israel i per, en el cas de Cisjordània, annexar el territori a Jordània.