dilluns, 19 de novembre del 2012

Economia urinària

El 2002 al Canadà em cridava l'atenció que molts urinaris portessin una inscripció de fàbrica que deia "American Standard 3.8 Lpf / 1 gpf". Com això (imatge). American Standard ve a ser el senyor Roca dels EUA, i la inscripció volia dir 3,8 litres (1 galó) per esbandida (flush, és a dir, cada cop que baixa aigua per rentar l'urinari). Em va semblar que el fabricant estava molt cofoi de llençar tota aquella aigua, com si digués: We proudly waste one gallon of drinking water each time you flush this wall urinal. Semblava una exageració buidar gairebé quatre litres d'aigua per rentar un humil pixador. 

Anys després, he descobert que el 2003 una norma oficial dels EUA establia que un urinari de baix consum no podia gastar més d'un galó per esbandida. Per tant, aquells urinaris d'un galó que feien servir el 2002 al Canadà haurien estat considerats de baix consum als EUA fins i tot durant el periode 2003-2008 en què va ser vigent l'esmentada norma. Com seria abans! No descartem, doncs, que l'ostentació de galons que feia American Standard pogués ser un missatge "ecologista".

Passen els anys, i després de comprovar repetidament que els urinaris públics de Catalunya gasten molt menys de 3,8 litres cada cop, m'he molestat a buscar-ne el consum. i, per exemple, n'he trobat un que gasta només 0,42 litres cada esbandida. Mentrestant, els nord-americans s'han deixondit, i ja fan urinaris ultra low consumption, que gasten només 0,125 galons (0,47 litres), és a dir, un vuitè de galó. Però 1/8 de galó és una pinta, i aquest urinari es diu The Pint. (Ojo els entesos que demaneu les cerveses per pintes i mitges pintes a la taverna irlandesa!)

Però, realment cal aigua en un urinari? Doncs no. Ja s'han inventat els urinaris sense aigua, i la nova norma oficial nord-americana de vàters i urinaris (2008) ja especifica com han de ser.  No sé si cap empresa catalana n'ha patentat un, però en aquest vídeo una empresa suïssa amb filial "ibèrica" a Barcelona explica el funcionament i els avantatges del seu model d'urinari sense aigua. No us el perdeu.

Quina meravella, d'aquí uns anys tots els homes del món pixarem en urinaris sense aigua. Però, que farà American Standard sense el lema del galó per flush? Modestament suggereixo "0 Lpf / 0 gpf", o, perquè no, " n ff ": No fucking flush.

divendres, 16 de novembre del 2012

M'ha arribat un RT

Al Twitter m'ha arribat un RT d'un senyor que diu que el 25-N votarà un partit que defensi l'estat d'Israel. La prova que els israelians no són tan rucs és que no en trobaries un de sol que digués: "Votaré a la Kenésset un partit que defensi Catalunya". #Meleixugo que no.

diumenge, 11 de novembre del 2012

Obres o decorats?

Dono fe que en aquest precís lloc de Catalunya, on hi ha l'estació dels FGC que segurament porta més anys començada i mai acabada, des de fa unes setmanes hi ha novetats: dos contenidors-oficina/magatzem, una caseta amb un vigilant i, almenys, un WC d'obra. 
 (Perdoneu la qualitat de la foto, és la càmera d'un Nokia 113.) El conseller Recoder ha anunciat que es reprenen les obres per acabar el 30% que queda per fer: petits detalls com posar les vies, la catenària, els ascensors o les sortides d'emergència: Diu que estarà acabat el 2014. Al pas que anem no es podrà inaugurar, per coincidir amb les eleccions avançades al Parlament del 2014. Tema electoral: Ara sí, eleccions plebiscitàries per a un estat nebulós propi a la nebulosa d'Andròmeda.